Havuz Şoklama Nasıl Yapılır?
13-04-2020
10:49
Havuz Şoklama Nasıl Yapılır?
Havuz şoklama nasıl yapılır sorusu bahçesinde havuz sahibi olan hemen her bireyin aklına takılan başlıca konular arasında yer alır.
Havuz temizliği düzenli aralıklarla yapılması ve suyun rengi berrak olsa dahi tekrarlanması gereken eylemlerden bir tanesidir. Havuz bakımı ile ilgilenen pek çok ev sahibi için oldukça önemli bir detay olan temizlik zaman zaman su değişimi ve yosunlanma nedeni ile farklı bir şekilde gerçekleştirilir. Tam olarak temizlik şeklinde ifade edilmemesi gereken havuz şoklama havuzdaki suyun kalitesini ve kullanışlılığını arttırmaya yöneliktir. Peki, havuz bakımının bir parçası olan havuz şoklama hangi durumlarda başvurulması gereken bir yöntemdir?
Havuz Şoklama Hangi Durumlarda Yapılır?
Havuz şoklaması olarak ifade edilen bakım; havuzdaki suyun günlük klor miktarının 4 katının kullanılmasıdır. Burada ifade edilen klor ile şoklama yapmaktır. 3 farklı klor tipinin kullanıldığı havuz şoklama işleminde kalsiyum hipoklorid, diklor ve sodyum hipoklorittir. Farklı kimyasallarla gerçekleştirilen şoklamanın ne zaman yapılacağı da oldukça önemlidir. Peki, klor şoklaması hangi durumlarda başvurulması gereken bir işlemdir?
• Havuza ilk defa su doldurulduğunda,
• Havuz suyu çok ciddi oranda değiştirildiğinde,
• Havuz suyunda bulanıklık, yosunlaşma ve kararmalar meydana geldiğinde,
• Klor miktarı düştüğünde şoklama işlemleri yapılır.
Havuz Şoklama Kimler Tarafından Yapılmalıdır
Bahçenizde bulunan havuzdaki suyun kalitesi hem sağlığınız hem de yüzme kalitesini oldukça etkiler. Suyun değiştirilmemesi veya gerekli şoklamanın yapılmaması durumunda ortaya çıkan yosunların zararı düşünüldüğünde şoklama en az havuz temizliği kadar önemlidir. Peki, bu işlemi kimler yapabilir?
Havuz şoklaması belirli oranlarda gerçekleştirilebilecek ve havuz kimyasalları kullanımını gerektiren bir süreçtir. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse havuz şoklamasında doğru adımların atılması da yanlış adımların atılması da sağlığınızı çok ciddi manada etkileyebilir. Bu nedenle havuz kimyasalları ve havuz bakımı konusunda yetkili kimselerin şoklama işlemini gerçekleştirmesi şarttır.
Havuz şoklamasının gelişigüzel bir şekilde yapılması havuz suyunun aşırı klorlu olmasına neden olabileceği gibi klor seviyesinde arzu edilenin altında bir düzey ortaya çıkmasına da neden olabilir.